Hünkar Beğendinin Tarifi
Hünkar Beğendinin Malzemesi
1 kg. kuzu kuşbaşı
Hünkar Beğendinin Beşamel Sosunun Malzemesi
4 tane patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
Süt
Muskat
30 gr. rendelenmiş Kars gravyeri
30 gr. rendelenmiş eski kaşar
tuz ve karabiber
Hünkar Beğendinin Et Sosunun Malzemesi
3 tane yeşil köy biberi
2 dal kereviz
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
1 çimdik şeker
2 tane defne yaprağı
1 tane biberiye
2 diş sarımsak
Et suyu
1 tane kırmızı biber
Worcestershire sos
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tane rendelenmiş domates
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Zeytinyağı
Hünkar Beğendi Süslemek İçin Malzeme
Chery domates
2 tane yeşil köy biberi
Tuz ve zeytinyağı
Hünkar Beğendinin Yapılışı
Üzerine delikler delinen patlıcanlar köz tavasında közlenir.
Bir başka tencerede tereyağı eritilir içine un konup biraz kavrulur ve üzerine süt ilave edilerek çırpılıp kıvamlı bir karışım elde edilir.
İçine rendelenmiş muskat, rendelenmiş Kars gravyeri, rendelenmiş eski kaşar konularak onlarında erimesi sağlanır.
İçine tuz ve karabiber konur.
Et sosunun yapımında: Etler tuz ve biberle karıştırılır.Döküm tava içinde biraz sıvıyağ ile etlerlerin hertarafı kahverengi olana kadar çevrilir. Kızaran etler bir kenara alınıp tencerenin içindeki fazla yağ dökülür. Tencereye birazcık sıvıyağ konup önce soğanlar arkasından sırasıyla havuç, kırmızı biber, yeşil köy biberi ve kereviz sapı ilave edilir ve biraz daha terletilir.
içine domates salçası ve biber salçası eklenerek birazcık daha kavrulur.
Daha sonra içine Worcestershire sos, sarımsak, domatesler ve et suyu ilave edilir.
Daha sonra kaynama noktasına geldikten sonra içine defne yaprağı ve biberiye eklenir.
Daha sonra kızaran etler hazırlanan sosun içine katılır. Yaklaşım 2 buçuk saat kısık ateşte pişirilir.
En son servis tabağına beşamel sos üzerine Hünkar beğendi et sosu ile birlikte konup servis yapılır.