2016/12/10

Memet Özer Balık Çorbası Tarifi 9 Aralık, 09.12.2016 Cuma


Memet Özer Balık Çorbası
Kış aylarında ilk akla gelen yiyeceklerden biri hiç kuşkusuz balıktır. Balık deyince ilk akıllara gelende balık kızartması, balık buğulama ve ızgarada balık gelir. Aşağıda balık çorbası tarifide bu sıralamaya  girmeye aday...

Balık Çorbası
Balık Çorbası malzemeleri
4 tane levrek
4 tane soğan
4 tane havuç
10 tane kereviz (yaprağından)
yarım bağ maydonoz
3 tane limon
1 su bardağı dondurulmuş karides
1 kutu konserve doğranmış domates
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak
1 tane kırmızı biber
4 tane defne yaprağı
1 tane acı meksika biberi
6 tane öğütülmemiş tane karabiber
2 tane patates

Balık Çorbası yapılışı
Balık suyunu balıkların kılçıklarını, 2 defne yaprağı, biraz havuç, biraz soğan, biraz kereviz sapı, biraz tane karabiber ve üzerine aldığı kadar soğuk su ilave edilir ve 2 diş sarımsak bütün olarak kırılıp karışıma ilave edilip 45 dakika balık kılçıkları pişirilir ve süzülür.
Balık çorbasının tabanı için soğanlar küp küp doğranır ve biraz zeytinyağında ocakta yumuşatılır.
İçine sırasıyla havuç, kereviz sapı, kırmızı biber ilave edilip biraz öldürülür. Üzerine un ilave edilir ve biraz soğuk konup karıştırılır ve hazırlanan balık suyu eklenir.
Karışımın içine 1 tane rendelenmiş domates konur, küp küp kesilmiş patatesler ilave edilir ve iyice sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Arkasından biraz dondurulmuş karidesleri ve küp küp kesilen balıklar ilave edilir.
Karideslerin ve balıkların terbiyesiyle beraber yaklaşık 3 veya 4 dakika pişmesi yeterli olacaktır.
Terbiyesi için yumurtayı ve limon suyuyla birlikte iyice çırpılır ve kaynakmakta olan çorbadan bu terbiyenin içine azar azar ilave edip çorbanın ılıması sağlanır. Ve çorba pişirme işi biter.