2017/03/31

Ardanın Mutfağı Ekler Yapımı Tarifi


Ardanın Mutfağı Ekler nasıl yapılır
Ekler Hamuru Malzemeleri
250 ml su
110 gr. tereyağı
175 gr. un
1 tutam tuz
6 yumurta (yumurtalar 60'ar gramdan az ise 7 veya 8 kadar kullanılır, 60 gramdan çok ise 5 tane yeterlidir)

Ekler Hamuru Yapılışı
Ocağın üstüne geniş bir tencerenin içine su konur.
içine tereyağı konur ve suyun içinde yağın eritilmesi sağlanır.
Tereyağı eriyince un ilave edilir. Tuz atılır hamur kavrulana kadar ve kokusu gelene kadar pişirilir.
kavrulan hamur tencereden alınıp çırpma kabına konur. İlk olarak buhar çıkana kadar çırpılır.
içine 1'er dakika arayla yumurtalar birer birer kırılır. (her yumurtanın arası 1 dakika olmalı.)
poşet sıkma kalıbının içine kazırladığınız hamuru doldurun. (pasta süslemede kullanılan poşet sıkma)
buzdolabında dinlendirmeye bırakın.

Pastacı Kreması Malzemeleri
1 tane vanilya çubuğu
yarım litre süt
5 yumurta
150 gr. toz şeker
50 gr. kadar nişasta
60 gr. un
40 grm tereyağı

Pastacı Kreması yapılışı
Vanilya çubuklarına çentik atılıp parmağınızla hafifçe aralayın ve bıçağın ters kısmıyla vanilya çubuğunun içindeki maddeyi kazıyın. ve bir kenara koyun.
Ocağın üstüne bir tencere koyun. içine sütü koyun.
Kazıdığınız kenarda duran vanilyayı içine atın.
Vanilya sütün içine karışana kadar sütü karıştırın.
Süt yavaş yavaş ısınırken diğer tarafta derin bir kase içine yumurtaların sarısı konur.
yumurta sarısı güzelce çırpılır.
üzerine toz şeker eklenir ve tekrar iyice çırpılır.
içine nişastası ve unu konur ve katı kıvama gelene kadar karıştırılır.
ısınan sütten hazırladığınız hamurun içine kaşık kaşık koyarak ve bir taraftanda karıştırın.
akışkan bir kıvama gelince ocağın üstüne çok kısık ateşe kalan süt konur ve içine akışkan hamur katılır.
Kısık ateşte süreklli karıştırın. kıvam aldıktan sonra ateşten indirin içine 40 gr. kadar tereyağı katın rengini parlak olması sağlayın. İyice karışan ve kıvam alan pastacı kreması başka bir kasenin içine alınır.

Ekler üzeri için malzeme
300 gr. çikolata
150 gr. krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tereyağı

Dolapta dinlendirilen sıkma poşetindeki hamurdan fırın tepsisine sıkılır ve önceden ısıtılmış fan çalıştırmadan yani fansız fırında 190 derecede 20-25 dakika arasında pişirilir.
pişen ekler soğuduktan sonra içine krema sıkılır. küçük eklerin üstü 300 gr. benmari usulü eritilmiş çikolata, pudra şekeri, tereyağı ile 150 gr. kadar kremadan elde edilen sosa  batırılır çikolatalı kısım yukarı gelecek şekilde tabağa konur.